Vrijwilligersfuncties

Taalcafé

Er wordt een vrijwilliger gezocht die wil helpen bij het Taalcafé. Het taalcafé vindt iedere maandag plaats van 9.30 uur tot 11.30 uur in de centrale vestiging van bibliotheek Landgraaf in het Burgerhoes.
In het Taalcafé staat ontmoeting centraal: samen Nederlands leren op een leuke manier in een ontspannen sfeer. De taalvrijwilligers maken bezoekers van het Taalcafé wegwijs in Nederland en de Nederlandse taal. Men kan woordspelletjes spelen, samen de krant lezen, de actualiteit bespreken of samen een kop koffie drinken. Iedereen mag aanschuiven.
De vrijwilliger is geduldig, enthousiast en rustig, is sociaal ingesteld en kan goed uitleggen. Empathisch vermogen is een must. De vrijwilliger beschikt over eigen vervoer en is liefst woonachtig in Landgraaf.

Taalhuis

Er wordt een vrijwilliger gezocht die het spreekuur van het Taalhuis kan gaan bemensen. Het spreekuur is op een vast tijdstip: vrijdagmiddag van 14.00 uur tot 15.00 uur in de centrale vestiging van bibliotheek Landgraaf in het Burgerhoes.
De vrijwilliger is geduldig, enthousiast en rustig, is sociaal ingesteld en kan goed uitleggen. Empathisch vermogen is een must. De vrijwilliger beschikt over eigen vervoer en is liefst woonachtig in Landgraaf.

 Taalmaatje

Een taalmaatje helpt mensen bij het beter lezen, schrijven, luisteren en spreken. Ter ondersteuning zijn hiervoor in de bibliotheek verschillende materialen ter beschikking.
Van de vrijwilliger wordt verwacht dat deze affiniteit en goede kennis heeft van de Nederlandse taal. Didactische vaardigheden worden zeker op prijs gesteld. De vrijwilliger is geduldig, enthousiast en rustig, is sociaal ingesteld en kan goed uitleggen. Empathisch vermogen is een must. De tijdstippen zijn in overleg. De vrijwilliger beschikt over eigen vervoer en is liefst woonachtig in Landgraaf.

VoorleesExpress

Stichting VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Een half jaar lang komt er een vrijwilliger bij hen thuis om voor te lezen. Samen met de ouders streven ze ernaar dat taal en leesplezier een vaste plek in het gezin krijgen. De vrijwilligers lezen voor, spelen taalspellen en verkennen samen de bieb. Zowel het kind als hun ouders worden daarbij nauw betrokken. Voor het tweede seizoen is de bibliotheek nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers.