luisteravonden

LUISTEREN NAAR KLASSIEKE MUZIEK
Woensdag 28 maart en 4,11 en 25 april

Musicus en oud directeur muziekschool Pierre Rietrae legt op een gedetailleerde, aanschouwelijke en prettige manier klassieke muziek uit, aan de hand van luistervoorbeelden.
Tijdens de 4 luisteravonden gaat u vooral genieten, u krijgt achtergrond informatie en u wordt geattendeerd op details en wetenswaardigheden.
Neem goede oren mee, want notenlezen of voorkennis is niet nodig.

 

 

 

bach

Woensdag 28 maart
Bach en zijn passiemuziek voor de Goede week

De Johannes Passion is twee keer zo kort als de Matthäus, en inhoudelijk zijn beide ‘Passionen’ zelfs tegenpolen. De Johannes begint met een lofzang en eindigt met het leven na de dood, terwijl de Matthäus van kaft tot kaft een treurzang is vanwege Jezus’ sterven: het begint met Kommt, ihr Töchter, helft mir klagen, en eindigt met Wir setzen uns mit Tränen nieder.
In de twintig jaar waarin Bach met zijn Johannes Passion bezig was, overkwam hem de grootst mogelijke ellende, zoals het overlijden van zijn vrouw en drie van zijn kinderen.
Gek genoeg zit de Johannes Passion vol licht. Dat lijkt een tegenreactie te zijn: het leven gaat door, ook na alles wat je overkomt. Zonder de Johannes is je leven niet compleet, maar dat geldt ook voor de Matthäus.
 

Brahms

Woensdag 4 april
Johannes Brahms, de andere romanticus


Johannes Brahms werd in 1833 in Hamburg geboren, waar hij een opleiding als pianist kreeg. In de jaren 1850 maakte hij kennis met Liszt in Weimar en uit 1853 dateert het eerste con-tact met Robert en Clara Schumann. Dit leidde tot een duurzame vriendschap en een diep-gaande artistieke beïnvloeding. Schumann heeft Brahms vanaf het begin erg verdedigd in zijn Neue Zeitschrift für Musik. In 1862 vestigde Brahms zich definitief in Wenen en vanaf 1875 kon hij zich, door zijn groeiende faam, uitsluitend toeleggen op compositie.
Hij was één van de weinige componisten die kon leven van zijn uitgaves. Brahms raakte door zijn succes-sen in goeden doen, maar leefde altijd eenvoudig. Hij schonk geld aan veelbelovende musici, zoals Antonín Dvorak, en ondersteunde zijn familie en Clara Schumann. Mede door zijn botte manier van optreden maakte Brahms veel vijanden, maar hij had ook veel vrienden.

 

interactief luisteren

Woensdag 11 april
Interactieve luisteravond


De luisteravond over de vergelijking van uitvoeringen bracht zoveel positieve reacties op, dat ook in deze cyclus een nieuwe keuze aan u wordt voorgelegd.
Waarom klinkt soms de ene uitvoering anders dan de andere uitvoering van hetzelfde meesterwerk? Wanneer u een opname beluistert van een werk van b.v. Mozart, kan deze opname anders klinken dan een andere opname van het zelfde werk.
De dirigent werkt vanuit de partituur en probeert uit noten en bijschrift te achterhalen wat de componist bedoelt. Deze avond bent u als luisteraar aan de beurt. Aan de hand van een vergelijking van steeds 2 uitvoeringen van hetzelfde werk is het aan u om een keuze te maken voor welke uitvoering u kiest. De revue passeren werken uit verschillende stijlperiodes.

 

Mendelssohn

Woensdag 25 april
Felix Mendelssohn (1809-1847)

Mendelssohn werd geboren in een rijke Joodse bankiersfamilie, kreeg samen met zijn zus Fanny een fantastische muzikale opvoeding en trad vanaf zijn negende al op in het openbaar. En op zijn 15e componeerde hij al zijn eerste symfonie.
Hij componeerde, dirigeerde en maakte reizen naar Parijs, Italië en ook naar Scheveningen. In 1835 werd hij benoemd als eerste muziekdirecteur van het Gewandhausorchester in Leipzig en in 1841 als directeur van de Muziekacademie in Berlijn. In 1842 richt hij samen met Schumann het Conservatorium van Leipzig op. Door zijn harde werken raakte hij erg verzwakt en op slechts 38 jarige leeftijd overleed hij aan een hersenbloeding.
Tijdens zijn leven werd Mendelssohn vereerd, zeker door zijn elegantie in zijn muziek, met een gevoel voor sfeervolle betovering.
 

Waar: Bibliotheek Landgraaf in Burgerhoes, Raadhuisplein 1 Landgraaf
Inleider: Pierre Rietrae, musicus, voormalig directeur muziekschool
Welke dag: Woensdag 19:30 uur
Data: 28 maart, 4, 11 en 25 april (let op 18 april niet)
Kosten: Per losse avond € 3,00.
Voor de hele cyclus: 4 avonden € 10,00.

In de pauze wordt gratis koffie, thee en fris aangeboden.

Aanmelden: Vooraf uitsluitend bij Bibliotheek Landgraaf
Telefonisch: 045 – 5695660
Per e-mail: info@bibliotheeklandgraaf.nl