luisteravonden

LUISTEREN NAAR KLASSIEKE MUZIEK
Woensdag 31 oktober en 7, 14 en 21 november

Musicus en oud directeur muziekschool Pierre Rietrae legt op een gedetailleerde, aanschouwelijke en prettige manier klassieke muziek uit, aan de hand van luistervoorbeelden.
Tijdens de 4 luisteravonden gaat u vooral genieten, u krijgt achtergrond informatie en u wordt geattendeerd op details en wetenswaardigheden.
Neem goede oren mee, want notenlezen of voorkennis is niet nodig.

 

 

 

symphonie

Woensdag 31 oktober
De bouwstenen van het huis dat symphonie heet


Het eerste deel van een symfonie staat in de sonatevorm en vanaf Haydn staat elk eerste deel van een symfonie in dit vormschema. Waaruit bestaat deze sonatevorm? Het belangrijkste is het thema, waarmee de componist de expositie begint, met of zonder inleiding. Waarom een inleiding: bereid de componist de luisteraar voor op het thema, is de inleiding een sfeertekening, of roept het juist contrast op. Wist u dat er vervolgens ook een 2e thema is, vaak als contrast en met deze 2 thema’s gaat de componist aan de slag. Aan de hand van het vormschema worden de verschillende onderdelen met luistervoorbeelden belicht en geven inzicht in de bouw van een muziekwerk voor groot orkest. Ook componisten weten hoe de luisteraar in de muziek gezogen kan worden.

 

klassieke muziek

Woensdag 7 november
Onbekend maakt zeker niet onbemind


In de historie van de klassieke muziek zijn heel veel juweeltjes gecomponeerd, die momenteel nauwelijks of niet worden uitgevoerd. En, o wat zijn ze mooi en de moeite waard om te beluisteren. Zijn de werken te moeilijk om uit te voeren of te weinig commercieel? Of hebben ze wellicht uitleg nodig? Of is het aantal musici of bezetting te omvangrijk waardoor de kosten te hoog worden? Dit wordt een avond puur genieten. Laat u verrassen!


 

strijkkwartet

Woensdag 14 november
Ontwikkeling strijkkwartet van barok tot heden


Rond 1600 bestond de in het openbaar uitgevoerde muziek, bijna uitsluitend uit kerkelijke, vocale uitingen. Van zelfstandige instrumentale muziek, speciaal geschreven voor bepaalde instrumenten, was nauwelijks sprake. Echter vanaf 1750 wordt de vorm steeds belangrijker en er ontstaat een “Kamermuziek stijl” nadrukkelijk gebaseerd op een vierstemmige schrijfwijze om de instrumentale muziek voller te laten klinken. De geboorte van het échte strijkkwartet dateert uit de periode van de Mannheimers. Juist tussen 1750 en 1770 vonden er zoveel initiatieven plaats op allerlei verschillende plekken in Europa, dat we nog steeds niet precies weten wie nu wie op gedachten heeft gezeten vooral: wie heeft Haydn geïnspireerd tot het schrijven van de eerste strijkkwartetten. Minstens zo interessant zijn de ontwikkelingen in de loop van de 18e eeuw, in het bijzonder de opkomst van het zelf musiceren van de adel en de opkomende burgerij. Het musiceren verplaatst zich van het hof en de kerk naar de salons of de huiskamer. Vaak werden mensen genodigd, maar ook concerten waar entree voor moest worden betaald doen hun intrede.


 

Schumann

Woensdag 21 november
Robert Schumann, een man van uitersten


Robert Schumann is de zoon van een bekende boekhandelaar en heeft naast muziek een grote interesse in poëzie. Hij richt in Duitsland “Die Neue Zeitschrift vor Musik” op. In de 46 jaar die hij leeft laat een divers oeuvre na, 4 symfonieën, liederen en kamermuziek. Vader en dochter Wieck , maar ook de componisten Brahms en Mendelssohn spelen een grote rol in zijn leven dat helaas eindigt in een psychiatrische kliniek in de buurt van Bonn. Robert Schumann geldt als de belangrijkste componist van de Duitse romantiek.

 

Waar: Bibliotheek Landgraaf in Burgerhoes, Raadhuisplein 1 Landgraaf
Inleider: Pierre Rietrae, musicus, voormalig directeur muziekschool
Welke dag: Woensdag 19:30 uur
Data: 31 oktober, 7, 14 en 21 november
Parkeren: Gratis rondom bibliotheek
Kosten: Per losse avond €3,00 voor bibliotheekleden en €4,00 voor niet-leden
Voor de gehele cursus: 4 avonden €10,00.

In de pauze wordt gratis koffie, thee en fris aangeboden.

Aanmelden: Vooraf uitsluitend bij Bibliotheek Landgraaf
Telefonisch: 045 – 5695660
Per e-mail: info@bibliotheeklandgraaf.nl