actoverzicht

mendelssohn

Woensdag 25 april
Felix Mendelssohn (1809-1847)

Mendelssohn werd geboren in een rijke Joodse bankiersfamilie, kreeg samen met zijn zus Fanny een fantastische muzikale opvoeding en trad vanaf zijn negende al op in het openbaar. En op zijn 15e componeerde hij al zijn eerste symfonie.
Hij componeerde, dirigeerde en maakte reizen naar Parijs, Italië en ook naar Scheveningen. In 1835 werd hij benoemd als eerste muziekdirecteur van het Gewandhausorchester in Leipzig en in 1841 als directeur van de Muziekacademie in Berlijn. In 1842 richt hij samen met Schumann het Conservatorium van Leipzig op. Door zijn harde werken raakte hij erg verzwakt en op slechts 38 jarige leeftijd overleed hij aan een hersenbloeding.
Lees meer

 

 

popart

Woensdag 9 mei 

Lezing “Pop-art” door Arjen van Prooijen

Pop-art is de afkoring van Popular art, een stroming in de beeldende kunst die eerst in Engeland, maar al snel in Amerika opkwam.
In de pop-art staat de inhoud of betekenis van een werk niet meer centraal. Het is “what you see is what you get”. Er is geen zware inhoud of gelaagde diepgang. Vaak kozen de popkunstenaars de Amerikaanse consumptiemaatschappij als spil voor hun werk. Dat leverde herkenbare beelden op die veel mensen ontwapenend verfrissend en mooi vonden.
Lees meer

 

 

babyochtend

Baby/dreumesochtend in bibliotheek Landgraaf

Vrijdag 18 mei wordt een baby/dreumesbijeenkomst gehouden in bibliotheek Landgraaf van 10.30 uur tot 11.15 uur.

Veron Jongstra, docente peuter-en kleutermuziek van de Muziekschool Landgraaf
zal tijdens deze bijeenkomst laten zien op welke manieren je kunt luisteren, kijken, spelen en zingen met een baby of dreumes.
Zingen heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van je kindje. Deze eerste muzikale ervaring stimuleert de spraak-en taalontwikkeling en geeft je kind een veilig gevoel.
Lees meer 

 

 

belastingdienst

Maart en april 

Hulp bij belastingaangifte bibliotheek Landgraaf

Wie moeite heeft met de belastingaangifte kan in de maanden maart en april terecht bij bibliotheek Landgraaf in het (digitale) taalhuis. Vrijwilligers zullen u dan gratis helpen bij het doen van de aangifte.
Lees meer

 

 

inloop soos

21 februari tot 27 juni 

Vrije inloopmiddagen in de SOOS in het Burgerhoes Landgraaf

Vanaf 21 februari tot 27 juni zal als pilot wekelijks een vrije inloopmiddag georganiseerd worden in de Soos van Seniorweb, waarbij de bibliotheek ook een handje toesteekt.
De middag is gratis en ook bestemd voor niet-leden van Seniorweb en bibliotheek Landgraaf.
Deze woensdagmiddagen staan in het teken van verschillende thema’s. Het tijdstip is steeds van 14.00-16.00 uur. U kunt dan terecht met uw problemen. Let op: er wordt geen les gegeven, maar er wordt geprobeerd oplossingen te vinden voor deze problemen.
Lees meer

 

 

digisterker

Sterker naar de digitale overheid met Digisterker

U wordt als burger steeds vaker doorverwezen naar hun digitale loketten. Of het nu gaat om het aanvragen van huurtoeslag, om werk zoeken of om het doorgeven van een verhuizing. Daarmee probeert de overheid deze vorm van dienstverlening van burgers, bedrijven en organisaties te stimuleren. Digisterker stelt zich ten doel burgers te leren werken met de elektronische overheid, zodat zij zelfstandig gebruik kunnen maken van deze vorm van dienstverlening van bijvoorbeeld de gemeente, UWV en de Belastingdienst. 
In september en november zullen in de bibliotheek Landgraaf nieuwe cursussen starten.
Lees meer 

 

klikentik

CURSUS KLIK&TIK

Wilt u graag leren om de computer te gebruiken? Kom dan naar de cursus Klik&Tik en u leert:

  • Hoe werkt de computer, de muis en het toestenbord?
  • Zoeken en vinden op het internet
  • Hoe gebruikt u Facebook en andere social media?
  • E-mails sturen en ontvangen

Lees meer

 

taalvaardigheid

Campagne Taalvaardigheid

Nederlands moeilijk? De Bibliotheek helpt!

In Nederland hebben zo'n 2,5 miljoen mensen van zestien jaar en ouder moeite met lezen en schrijven. Dat zijn nieuwkomers, maar ook mensen die hier zijn geboren en getogen. Zij ervaren elke dag hoe lastig het is om niet goed te kunnen lezen en schrijven. Met zo'n groot aantal is er een grote kans dat jij ook iemand kent. Verwijs hen dan naar de Bibliotheek.

Activiteiten
De Bibliotheek helpt mensen graag om de taal beter te leren. Het maakt niet uit of zij Nederlands als moedertaal hebben of anderstalig zijn. Er zijn groepsactiviteiten, maar ook mogelijkheden om individueel te oefenen. Soms organiseren we dit zelf, met vrijwilligers, en soms samen met andere organisaties. De meeste activiteiten zijn gratis, ook voor wie geen lid is van de Bibliotheek.
Lees meer