prooijen

erotiek in schilderkunst

Dinsdag 29 augustus
Lezing: “Verborgen en verloren erotische betekenissen in de schilderkunst” door Arjen van Prooijen


In dit verhaal neemt Arjen u eerst mee naar de verborgen betekenissen in de schilderkunst van de 17de en 18de eeuw. Het verhaal start bij het schilderij “amor vincit omnia” (liefde overwint alles) van Caravaggio. Via de Utrechtse Caravaggisten neemt hij u mee naar Nederland en bespreekt enkele schilders uit de gouden eeuw zoals Vermeer en Jan Steen.
In de 18de -eeuwse rococo echter gaan alle remmen los. Frivole wulpse dames lijken geen enkele betekenis meer te verbergen. De odalisk (haremslavin) krijgt in deze stijl voor het eerst betekenis. Het erotische beeld van de wellustige oriëntaalse dame wordt later verder uitgewerkt door de oriëntalisten en de salonschilders van de 19de eeuw.
In de twintigste eeuw bekijken we op welke wijze popartkunstenaars aankeken tegen de massacultuur, de verleidingen van de reclamewereld en de verbeelding van het vrouwelijke naakt. Het verhaal krijgt een wending als we de schilderkunst beschouwen vanuit de artistieke ogen van de moderne vrouw in de hedendaagse kunst.
Laat u verrassen door een erotiserend en spannend verhaal dat nergens vulgair wordt en aanzet tot nadenken.

Adres: Bibliotheek Landgraaf Raadhuisplein 1
Van: 19.30 uur tot 21.30 uur
Kosten: Leden €3,00. Niet-leden €4,00. Incl. koffie, thee, fris.
Aanmelden: 045-5595660 of info@bibliotheeklandgraaf.nl