luisteravonden

LUISTEREN NAAR KLASSIEKE MUZIEK

Tijdens deze luisteravonden gaat u vooral genieten van klassieke muziek uit verschillende stijlperiodes, u krijgt achtergrondinformatie en u wordt geattendeerd op details en wetenswaardigheden.
Neem goede oren mee, want notenlezen of voorkennis is niet nodig. Uw gastspreker is Pierre Rietrae, musicus en voormalig directeur muziekschool.

 

 

orkest

Woensdag 13 september
De ontwikkeling van het klassiek orkest tot heden

In de baroktijd vanaf 1600 ontstaat het eerste klassieke orkest. Door de eeuwen heen wordt het orkest groter en worden nieuwe instrumenten toegevoegd, waardoor veel meer mogelijkheden ontstaan. We maken een ontdekkingsreis door de opwindende wereld van de orkestmuziek van vroeger tot in de moderne tijd.

Mahler

Woensdag 20 september
Gustav Mahler, de laatromanticus met liefde voor de natuur

In zijn werken plaatst Mahler de wereld van lijden, bruutheid en lawaai tegenover een zogenaamde “andere wereld”, die zich onderscheidt door dromen en een natuur die niet door menselijk ingrijpen is aangetast. Gustav Mahler is de laatste grote componist in de Duitse romantische traditie. Zijn uitspraak: “Een symfonie moet alles omvatten en moet zijn als de wereld”. Een andere uitspraak van hem: “Das wichtigste in der Musik steht nicht in den Noten”.
 

reqiuem

Woensdag 27 september
Het Requiem door de eeuwen heen


Het Requiem staat bekend als mis voor de overledene in de katholieke kerk. De Gregoriaanse uitvoering is in de loop der eeuwen door talloze componisten als uitgangspunt gebruikt en niet altijd verdrietig. U hoort fragmenten uit het requiem van o.a. Mozart, Brahms, Faure, Verdi, Duruflé, Jenkins en Rutter.
 

Sibelius

Woensdag 4 oktober
Jean Sibelius, muziek in het land van de 1000 meren


De carrière van Sibelius, zijn volwassen leven staan in het teken van de muzikale beschrijving van zijn geliefde Finland en de muzikale emancipatie van dit land. In zijn muziek beleefd u de natuur en de primitieve oude volkszang: De “Runenzang”. Sibelius zelf verklaarde de stijl van zijn werk door te stellen dat andere componisten zich bezighielden met het produceren van cocktails, terwijl hij het publiek koud water aanbood.
 

 

Inleider: Pierre Rietrae, musicus, voormalig directeur muziekschool
Data: 13, 20, 27 september en 4 oktober
Waar: Bibliotheek Landgraaf in Burgerhoes, Raadhuisplein 1 Landgraaf
Wanneer: aanvangstijd 19.30 uur
Kosten: Per losse avond € 3,00.
Voor gehele cursus: 4 avonden € 10,00.

In de pauze wordt gratis koffie, thee en fris aangeboden.
Aanmelden: Vooraf uitsluitend bij Bibliotheek Landgraaf
Telefonisch: 045 – 5695660
Per e-mail: info@bibliotheeklandgraaf.nl