actoverzicht

luisteravonden

13 september - 4 oktober 

Luisteren naar klassieke muziek

Tijdens deze luisteravonden gaat u vooral genieten van klassieke muziek uit verschillende stijlperiodes, u krijgt achtergrondinformatie en u wordt geattendeerd op details en wetenswaardigheden. Neem goede oren mee, want notenlezen of voorkennis is niet nodig. Uw gastspreker is Pierre Rietrae, musicus en voormalig directeur muziekschool.
Lees meer

 

 

griezels

Woensdag 4 oktober

Creatieve workshop “griezels”  in bibliotheek Landgraaf

Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek organiseert de bibliotheek een gezellige workshop voor kinderen van 5 tot 10 jaar. Het thema van de Kinderboekenweek 2017 is “griezelen”.
We gaan een griezel maken in de vorm van een handpop. Bijvoorbeeld een monster met lange tanden of blauwe haren…
Lees meer 

nijntje

Zaterdag 7 oktober 

Voorstelling “Nijntje op de fiets”

Op zaterdag 7 oktober organiseert bibliotheek Landgraaf de voorstelling Nijntje op de fiets.
Actrice en zangeres Marianne van Houten neemt de kinderen mee in het verhaal van Nijntje die een dagje gaat fietsen. Nijntje is thuis en heeft zin om erop uit te gaan. Ze pakt haar fiets en gaat op pad, ze fietst langs het bos, de boerderij, de speeltuin en naar opa en oma Pluis.
Lees meer 

heksenslijm

Zaterdag 7 oktober 

Workshop “Heksenslijm maken”

Wil je een kijkje nemen in de wereld van heksen en tovenaars? Onze Mad Scientist verklapt hoe Heksje Lily, Harry Potter en Merlijn de tovenaar ons voor de gek houden met hun griezelige trucs. Eigenlijk is het allemaal wetenschap! Onze gekke professor laat je alle ins & outs van heksenslijm zien, zodat jij weet hoe het werkt en dus niet meer zo griezelig is als je denkt. Lukt het jou om rekbare slijm te maken?
Lees meer
 

ijsprinses

Zaterdag 7 oktober 

MEET & GREET MET IJSPRINSES ANNA

We krijgen hoog bezoek in de bibliotheek. Jullie kunnen knuffelen en op de foto gaan met de welbekende ijsprinses Anna.
Lees meer

 

 

beterhoren

Dinsdag 10 oktober

Voorlichting beter horen

In Nederland zijn zo’n 1,5 miljoen mensen slechthorend. Vroeg of laat krijgt bijna iedereen ermee te maken. U bent de enige niet. Al voelt het wel zo. Mensen stellen hun eerste bezoek aan een audicien gemiddeld zeven jaar uit. Dat is jammer. Want waarom blijven tobben als er wat aan te doen is. Slechthorendheid is lastig, maar ook gevaarlijk. In het drukke verkeer bijvoorbeeld is een goed gehoor onontbeerlijk.  
Lees meer

 

 

kinderboekenweek

Woensdag 11 oktober

Snotje en Wratje Show: Griezelig leuk!

In de voorstelling ‘Griezelig leuk!’ komen de schattige monsterpoppen Snotje en Wratje tot leven. En ze zitten met een probleem. Ze hebben net hun laatste waarschuwing gekregen op het werk. Ze zijn niet eng genoeg! Als ze niet snel leren hoe ze enge monsters moeten zijn, worden ze ontslagen. Ze besluiten daarom de kleine Lenthe bang te maken, door zich onder haar bed te verstoppen. Lenthe vindt ze echter niet eng, maar super schattig! Ze besluit de monsters te leren hoe ze eng moeten zijn, maar dat blijkt nog niet zo makkelijk…
Lees meer

 

Petra Stienen

Woensdag 25 oktober

Lezing door Petra Stienen

Petra Stienen houdt zich al jaren bezig met de vraag: hoe gaan we om met het verschil in onze samenleving? Met haar ervaring als voormalig diplomaat in de Arabische wereld (ze werkte op de Nederlandse ambassades van o.a. Egypte en Syrië) draagt zij bij aan de discussie over wederzijdse beeldvorming tussen het Westen en het Oosten, mensenrechten, omgang met verschillen en leiderschap in de 21e eeuw.
Lees meer

 

 

 

rademakers

Dinsdag 7 november 

Lezing “De natuur en het veranderende klimaat”door Léon Rademakers, weerpresentator bij L1

In de natuur en het veranderende klimaat wordt uitgebreid ingegaan op de gevolgen van de klimaatverandering voor de Limburgse natuur.Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat de mondiale opwarming een groot effect heeft op de ecologie en de verspreiding van organismen. Zo duurt het bloei- en groeiseizoen inmiddels een maand langer dan vijftig jaar geleden en is er een forse toename van het aantal teken, hetgeen weer gevolgen kan hebben voor onze gezondheid.
Lees meer

 

 

digisterker

Sterker naar de digitale overheid met Digisterker

U wordt als burger steeds vaker doorverwezen naar hun digitale loketten. Of het nu gaat om het aanvragen van huurtoeslag, om werk zoeken of om het doorgeven van een verhuizing. Daarmee probeert de overheid deze vorm van dienstverlening van burgers, bedrijven en organisaties te stimuleren. Digisterker stelt zich ten doel burgers te leren werken met de elektronische overheid, zodat zij zelfstandig gebruik kunnen maken van deze vorm van dienstverlening van bijvoorbeeld de gemeente, UWV en de Belastingdienst. 
In september en november zullen in de bibliotheek Landgraaf nieuwe cursussen starten.
Lees meer 

 

klikentik

CURSUS KLIK&TIK

Wilt u graag leren om de computer te gebruiken? Kom dan naar de cursus Klik&Tik en u leert:

  • Hoe werkt de computer, de muis en het toestenbord?
  • Zoeken en vinden op het internet
  • Hoe gebruikt u Facebook en andere social media?
  • E-mails sturen en ontvangen

Lees meer

 

taalvaardigheid

Campagne Taalvaardigheid

Nederlands moeilijk? De Bibliotheek helpt!

In Nederland hebben zo'n 2,5 miljoen mensen van zestien jaar en ouder moeite met lezen en schrijven. Dat zijn nieuwkomers, maar ook mensen die hier zijn geboren en getogen. Zij ervaren elke dag hoe lastig het is om niet goed te kunnen lezen en schrijven. Met zo'n groot aantal is er een grote kans dat jij ook iemand kent. Verwijs hen dan naar de Bibliotheek.

Activiteiten
De Bibliotheek helpt mensen graag om de taal beter te leren. Het maakt niet uit of zij Nederlands als moedertaal hebben of anderstalig zijn. Er zijn groepsactiviteiten, maar ook mogelijkheden om individueel te oefenen. Soms organiseren we dit zelf, met vrijwilligers, en soms samen met andere organisaties. De meeste activiteiten zijn gratis, ook voor wie geen lid is van de Bibliotheek.
Lees meer